Socken/stad: Borgsjö

Ovanför byn Havsta i Borgsjö sn. på byn Ensiures utmark finnes en källa, som av befolkningen kallas surbrunnet, någon gång trefaldighetskällan. Dess vatten har enligt uppgiften av befolkningen blivit kemiskt undersökt och befunnits vara starkt svavelhaltigt. Ända sedan urminnes tid har ungdomen brukat samlas vid källan på trefaldighetskväll, då de på närbelägen backe tänt stora eldar, roat sig med lekar, druckit av källan. Man har trott, att detta vatten skulle vara hälsobringande, varför de sjuka flitigt vandrat dit och dels druckit på platsen och dels tagit vatten med sig hem i kärl.

Man har ock med tillhjälp av ett slags duschinrättning badat sig vid källan. Fordom har man brukat offra till källan en knapp ur sina kläder eller en slant, som man kastat i densamma. År 1868 togo sig några gossar före att söka slantar i källan. De hittade därvid (enligt uppgift av hustrun Maria Granbom i Havsta, som var med) en stor mängd gamla mynt däribland tvåstyvrar och en kopparplåt ca. 5/2,5 tum, även åtskilliga silvermynt funnos. Småmynten behöllo pojkarna men plåten kastade de bort de voro rädda, att den skulle röja, att de plundrat källan, vilket de inte ville, enär den hölls helig av de äldre.

Den 16 juni 1908 besökte undertecknad platsen i och för undersökning. Vid källan fanns ännu kvar den ränna, i vilket vattnet östs över dem som badat jämte höstställningen till själva duschrummet, som varit mycket litet och med väggar av tyg. I källlan funnos en massa barrkvistar. Man kan lägga ned sådana i källan på trefaldighetskväll, sedan man först tagit opp de gamla. Trots noggrann bottenskrapning lyckas jag ej finna mera än en ettöring med årtalet 1899, en liten glaspärla och en byxknapp av zink. Med korta, regelbunda mellanrum urladdades från bottnen av källan stora gasmängder (förmodligen vätesvavla). Lukten var så intensiv, att jag kände mig dåsig i huvudet flera dagar efteråt.

Ur Hammarsedtska arkivet. Pingst m.m. Trefaldighetskällor.